Які лікувальні властивості у ягід ялівцю

Лікувальні властивості ялівцю

В оздоровчих цілях використовуються плоди (ягоди) ялівцю, які визрівають до середини осені, мають солодкуватий смак і своєрідний аромат. Зібрані плоди сушать в добре провітрюваному приміщенні і зберігають у воздухопроницаемой тарі. Єдине «але»: препарати ялівцю мають протипоказання. їх не рекомендується застосовувати особам, які страждають серйозними хворобами шлунково-кишкового тракту, нирковими захворюваннями і при вагітності (може спровокувати викидень).

Застосування в оздоровчих цілях (лікувальні властивості ялівцю)

Наші предки застосовували ялівець як знезаражуючий засіб: його димом обкурювали житлові приміщення і одяг, ялівцевим настоєм протирали підлоги і мили посуд в домі хворої людини. На Русі ялівець вважався оберегом, захисником від злих духів, його гілочки розкладали в хатах, вішали за іконостас. Лікувальні властивості ялівцю визначаються його багатим хімічним складом. Ефірне масло цієї рослини містить флавоноїди, смоли, органічні кислоти, солі калію, пектин і дубильні речовини. Лікувальні властивості ялівцю обумовлюються такими речовинами як терпинеол і юненон, які роблять сильний дезінфікуючий і сечогінний дію. Інший хімічний компонент ефірної олії ялівцю — Апіна — є ефективним антигістамінним засобом.


Зовнішнє застосування масла дає хороший фармакологічний ефект при радикулітах і ревматичних болях — його використовують для зовнішнього розтирання. Плоди ялівця входять до складу зборів, рекомендованих при бронхіальній астмі, артритах, подагрі, хворобах нирок і холециститі. Настій плодів застосовують як жовчогінний, сечогінний засіб при набряках, для поліпшення травлення. Приготувати його можна в домашніх умовах: для цього залийте 10-15 висушених плодів ялівцю киплячою водою (200 мл), дайте настоятися, приймайте по столовій ложці кілька разів на день.

Лікувальні властивості ялівцю використовують і при неврозах. В цьому випадку застосовуються ванни з хвоєю цієї рослини: стакан сировини кип’ятять в літрі води, потім проціджують і виливають настій у ванну. Температура води — 37 градусів, тривалість процедури — 20-25 хвилин. Такі ванни добре діють і на хворих ендартеріїтом (порушенням периферичного кровообігу), допомагають при подагрі, суглобових болях і радикуліті. Додатково рекомендується приймати настій ялівцю (30-40 г плодів на склянку окропу) всередину — по 1/3 склянки кілька разів на день. А свіжі плоди ялівцю допоможуть поліпшити якість крові: жуйте їх натщесерце щодня — починаючи з однієї ягоди і поступово збільшуючи прийом до 15 штук, потім зменшите кількість в зворотному порядку.

Сирі ягоди використовують і для виведення глистів (лікувальні властивості ялівцю мають широкий діапазон) — для цього готують спеціальний трав’яний чай. Столову ложку суміші трав (хвощ, кореневище пирію, листя мучниці, листя солодки, петрушку, волошка і нирки берези) змішують зі столовою ложкою ягід ялівцю і заварюють склянкою крутого окропу. Наполягають, охолоджують, проціджують і дають хворому по 30-50 мл перед їжею (3-4 рази за день).

Придадуться лікувальні властивості ялівцю і при простудних захворюваннях: ГРЗ, плевриті, запаленні легенів. Відвар плодів ялівцю готується наступним чином: 1 ст. ложку сировини (плодів) заливають киплячою водою (2 склянки), кип’ятять 15 хвилин, проціджують і доводять настій до початкового об’єму. Приймають по 100 мл перед їжею, в день 3 рази. При захворюваннях ротової порожнини (стоматиті) або ангіні допомагає такий відвар: ст. ложку сировини заливають окропом (200 мл), настоюють під кришкою і полощуть цим розчином рот і горло.

Лікувальні властивості ялівцю використовуються при гарячкових станах — він має хороший потогінний дією. Для цього необхідно приготувати настоянку (допоможе і при захворюваннях сечовивідної системи): відіжміть сік з ягід ялівцю і додайте в нього мед (співвідношення 1: 1). Приймайте вранці, вдень і ввечері по десертній ложці. При запаленні сечового міхура можна зробити наступний відвар: 2 ч. Ложки ягід ялівцю (лікувальні властивості в них особливо виражені) подрібнити, залити гарячою водою (1 стакан) і витримати 2-3 години. Протягом дня вжити весь обсяг.

Лікувальні властивості ялівцю активізують секреторні і моторні функції кишечника; препарати на основі цієї рослини знімають спазми сфінктера і зупиняють бродильні процеси. Приготуйте смачний, корисний сироп з плодів ялівцю: 100 г ягід зваріть до м’якості (в 400 мл води), процідіть і додайте 5-6 ст. ложок цукру. Додавайте сироп в чай ​​або приймайте по 1-2 ложки щодня — це допоможе вам нормалізувати роботу травної системи

Світлана Крутова

Які лікувальні властивості у ягід ялівцю?

Прочитати повністю: www.justlady.ru

Які лікувальні властивості у ягід ялівцю

Лікувальні властивості ялівцю

В оздоровчих цілях використовуються плоди (ягоди) ялівцю, які визрівають до середини осені, мають солодкуватий смак і своєрідний аромат. Зібрані плоди сушать в добре провітрюваному приміщенні і зберігають у воздухопроницаемой тарі. Єдине «але»: препарати ялівцю мають протипоказання. їх не рекомендується застосовувати особам, які страждають серйозними хворобами шлунково-кишкового тракту, нирковими захворюваннями і при вагітності (може спровокувати викидень).

Застосування в оздоровчих цілях (лікувальні властивості ялівцю)

Наші предки застосовували ялівець як знезаражуючий засіб: його димом обкурювали житлові приміщення і одяг, ялівцевим настоєм протирали підлоги і мили посуд в домі хворої людини. На Русі ялівець вважався оберегом, захисником від злих духів, його гілочки розкладали в хатах, вішали за іконостас. Лікувальні властивості ялівцю визначаються його багатим хімічним складом. Ефірне масло цієї рослини містить флавоноїди, смоли, органічні кислоти, солі калію, пектин і дубильні речовини. Лікувальні властивості ялівцю обумовлюються такими речовинами як терпинеол і юненон, які роблять сильний дезінфікуючий і сечогінний дію. Інший хімічний компонент ефірної олії ялівцю — Апіна — є ефективним антигістамінним засобом.


Зовнішнє застосування масла дає хороший фармакологічний ефект при радикулітах і ревматичних болях — його використовують для зовнішнього розтирання. Плоди ялівця входять до складу зборів, рекомендованих при бронхіальній астмі, артритах, подагрі, хворобах нирок і холециститі. Настій плодів застосовують як жовчогінний, сечогінний засіб при набряках, для поліпшення травлення. Приготувати його можна в домашніх умовах: для цього залийте 10-15 висушених плодів ялівцю киплячою водою (200 мл), дайте настоятися, приймайте по столовій ложці кілька разів на день.

Лікувальні властивості ялівцю використовують і при неврозах. В цьому випадку застосовуються ванни з хвоєю цієї рослини: стакан сировини кип’ятять в літрі води, потім проціджують і виливають настій у ванну. Температура води — 37 градусів, тривалість процедури — 20-25 хвилин. Такі ванни добре діють і на хворих ендартеріїтом (порушенням периферичного кровообігу), допомагають при подагрі, суглобових болях і радикуліті. Додатково рекомендується приймати настій ялівцю (30-40 г плодів на склянку окропу) всередину — по 1/3 склянки кілька разів на день. А свіжі плоди ялівцю допоможуть поліпшити якість крові: жуйте їх натщесерце щодня — починаючи з однієї ягоди і поступово збільшуючи прийом до 15 штук, потім зменшите кількість в зворотному порядку.

Сирі ягоди використовують і для виведення глистів (лікувальні властивості ялівцю мають широкий діапазон) — для цього готують спеціальний трав’яний чай. Столову ложку суміші трав (хвощ, кореневище пирію, листя мучниці, листя солодки, петрушку, волошка і нирки берези) змішують зі столовою ложкою ягід ялівцю і заварюють склянкою крутого окропу. Наполягають, охолоджують, проціджують і дають хворому по 30-50 мл перед їжею (3-4 рази за день).

Придадуться лікувальні властивості ялівцю і при простудних захворюваннях: ГРЗ, плевриті, запаленні легенів. Відвар плодів ялівцю готується наступним чином: 1 ст. ложку сировини (плодів) заливають киплячою водою (2 склянки), кип’ятять 15 хвилин, проціджують і доводять настій до початкового об’єму. Приймають по 100 мл перед їжею, в день 3 рази. При захворюваннях ротової порожнини (стоматиті) або ангіні допомагає такий відвар: ст. ложку сировини заливають окропом (200 мл), настоюють під кришкою і полощуть цим розчином рот і горло.

Лікувальні властивості ялівцю використовуються при гарячкових станах — він має хороший потогінний дією. Для цього необхідно приготувати настоянку (допоможе і при захворюваннях сечовивідної системи): відіжміть сік з ягід ялівцю і додайте в нього мед (співвідношення 1: 1). Приймайте вранці, вдень і ввечері по десертній ложці. При запаленні сечового міхура можна зробити наступний відвар: 2 ч. Ложки ягід ялівцю (лікувальні властивості в них особливо виражені) подрібнити, залити гарячою водою (1 стакан) і витримати 2-3 години. Протягом дня вжити весь обсяг.

Лікувальні властивості ялівцю активізують секреторні і моторні функції кишечника; препарати на основі цієї рослини знімають спазми сфінктера і зупиняють бродильні процеси. Приготуйте смачний, корисний сироп з плодів ялівцю: 100 г ягід зваріть до м’якості (в 400 мл води), процідіть і додайте 5-6 ст. ложок цукру. Додавайте сироп в чай ​​або приймайте по 1-2 ложки щодня — це допоможе вам нормалізувати роботу травної системи

Світлана Крутова

Які лікувальні властивості у ягід ялівцю?

Прочитати повністю: www.justlady.ru

Share →

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

15 − 13 =